Ekonomi

Yağışlar Konya Ovası’nda rekolte umutlarını artırıyor

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda şubat ayına kadar düşük yağış kuraklığa kapı olurken, ara sıra yağan yağmurlar rekolte umutlarını artırdı. Yağışların verim artışına olumlu katkı sağlayacağı iddia edilirken, hasat döneminde gecikme olmayacağı öngörülüyor.

Yüzölçümünün yüzde 67’si tarım arazisi olarak kullanılan Konya’da 2023’ün ilk döngü aylarına kadar yağışların az olması nedeniyle kuraklık alarmı verildi. 2 milyon 200 bin hektarda verim umutları arttı.

“Çorak alanlarda yaklaşık 40 veya 45 gün sonra başlayacak”

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya’da 2023’ün ilk dönemine kadar yağış olmaması nedeniyle kuraklık tehlikesi olduğunu belirterek, “Konya’da yavaş yavaş hasat dönemine giriyoruz. Sade veya 45 gün sonra başlamak üzere.Şu anda tanelerin yerdeki hali hamur ölüm dönemi dediğimiz dönemde yani tanenin hamurunu sıktığımızda peynirimsi bir yapı ortaya çıktığı zaman. bize hasadın yaklaşık 45 günde geleceğini gösteriyor.Şu an ovada bir sıkıntımız yok.Yağışlarımız biraz azdı.Karın az yağdığı zamanlar oldu.Nisan yağmurları çok hoştu ve aldık. mayıs ayında çok güzel yağışlar var.doğal nisan ve mayıs yağışları bazen doluya dönüşüyor.henüz bir hasara rastlanmadı.olağan kısımlara yeni giriliyor.kademeli olarak bu yerlerin hasar tespitleri yapılıyor.ancak şu anda biz yapıyoruz özellikle ovanın Aksaray yakasına sadık kalan kısımlarında sulanan tarlalarımız hakkında bir düşüncemiz yok. Ürünlerimiz güzel. Sonuçlarımız da iyi görünüyor. Şu anda burada bir aksilik olmazsa veya çok fazla bir hasar yoksa saha gezilerimizde yaptığımız tespit bu” diye konuştu.

“Havaların sıcak ve yağışlı olması hastalıkları da beraberinde getiriyor”

(ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, şiddetli yağışların bazı aksilikleri de beraberinde getirdiğinin altını çizerek, “Bu dönemde yaşanan aksilikleri sıralayacak olursak, sıcak ve yağışlı hava hastalıkları da beraberinde getiriyor. Konya Ovası’nda ilk başlarda mantar hastalığı önemli bir sorundu. Çiftçilerimiz erken yaşta doğal yolla aldılar.Daha sonra ekinler büyüyünce pas hastalığı baş gösterdi.Bunun nedeni iklimin tamamen yağışlı ve sıcak olmasıdır.Böyle güneşli havalarda toprak nemliyken mantar hastalıklarıyla çok karşılaşıyoruz. Şu anda gittiğimiz yerlerde hastalık var ama çiftçilerimiz uygulamaları yapıyor” dedi.

“Yağmurlar devam etse bile doğal bitkilerin ömürlerini tamamlamaları için belli ki günleri var”

Hasadın ertelenmeyeceğini öngördüklerini ifade eden Kırkgöz, “Yağmurlarımız hoştu. Yağışlar güzel olunca kardeşten başaklar da uzadı. Şu anda mahsul zamanında ilerliyor. Orasını düşünmüyoruz. rastgele bir gecikme olacak.yağmurlar devam etse bile doğal bitkilerin ömrünü tamamlayacağı belli günler var.o günlük periyotta ilerliyoruz.rastgele bir düşünce olacağını zannetmiyorum.fiyatlar geçenlerde çok hoştu Özellikle TMO’nun alımları ve devletin açıkladığı fiyat çiftçiyi sevindirecek düzeydeydi.Bunun etkisini bu yıl da hissediyoruz.Çünkü ekim alanlarında kesin artış var.İnşallah hasadımız bereketli olur. Düşüş değil yükseliş bekliyoruz. Geçen senenin rekorunu bu sene kırmayı planlıyoruz” dedi. – KONYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu