Haber

İyi Parti Kadın Politikaları Başkanlığı: “Bir Gecede Verilen Hukuksuz Kararla İstanbul Sözleşmesi’nden Çekilmekle Zaten Kadın; Hem Hukuksal Zeminde…

İYİ Parti Bayan Siyasetleri Başkanlığı, 25 Kasım Milletlerarası Bayana Yönelik Şiddetle Uğraş Günü’ne ilişkin; “2021 yılında bir gecede verilen hukuksuz kararla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmekle aslında toplumsal olarak koruyamadığımız bayan; hem hukukî tabanda hem de şiddet yanlısı erkeklerin nezdinde açık gaye haline gelmiştir. Bayanlar sokakta, meskende, iş yerinde, kamusal yahut özel alanda kendilerini inançta hissedemiyorlar. Gece gündüz fark etmeksizin yürüdüğü sokakta her an öldürülme tehlikesi altında hisseden bayanlar artık keyifli değiller ve geleceğe inançla bakamıyorlar. 2022 yılı Ekim ayına kadar bayan cinayetlerinde evvelki yıla oranla yüzde 24,4 artış yaşanmış ve 280 bayan cinayete kurban gitmiştir” açıklamasını yaptı.

İYİ Parti Kadın Politikaları Başkanlığı, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bugün 25 Kasım Bayana Yönelik Şiddete Karşı Gayret Günü. 21. yüzyılın birinci çeyreğini geride bırakırken nüfusun yarısından fazlasını oluşturan bayanlar; hala müspet ayrımcılıkla korunup kollanmaya, bu ve gibisi farkındalık günleriyle insani hakları için seslerini duyurmaya çalışmaktadırlar. Türk bayanı gerek tarihimiz boyunca gerekse de milletimizin en güç günleri olan Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında, Türk Milleti’nin ayağa kalkması için eşsiz bir gayret vermiştir.

“TÜRK KADINI, LAYIK OLDUĞU MEVKİ VE ŞARTLARDA YAŞAYAMAMAKTADIR”

Nitekim Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ‘Dünyada hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez’ kelamları ile Türk bayanının ve gösterdiği özverinin dünya çapında örnek teşkil ettiğini işaret etmektedir. Bu takdire şayan vasıfları ve Ulu Önder’imizin bayan hakları konusundaki hassaslığı sayesinde; haklarını pek çok dünya ülkesinden evvel kazanan Türk bayanı, günümüzde maalesef toplumsal ve siyasi alanlarda çağa uygun tekamüle erişemeyip layık olduğu mevki ve koşullarda yaşayamamaktadır.

“BUGÜN HALA TEMELİNDE EĞİTİMSİZLİK YATAN PEK ÇOK HAKSIZLIĞIN MAĞDURİYETİNİ YAŞAMAK ZORUNDA BIRAKILMAKTADIR”

Ülkemizde erkek hâkim toplumsal bir yapıyla gayret etmek zorunda kalan Türk bayanı; hukuk nezdinde eşit haklara sahip olmasına karşın, bugün hala temelinde eğitimsizlik yatan pek çok haksızlığın mağduriyetini yaşamak zorunda bırakılmaktadır.

“BU DURUMA KARŞI DURMAK, KADINIYLA ERKEĞİYLE TOPLUMUN HER FERDİNİN SORUMLULUĞUDUR”

Türk kültürünün temel taşlarından olan hürmet ve müsamahanın yerini alan şiddet olayları; günbegün tesir alanını genişleterek her yaştan ve sosyoekonomik kümeden bayanın kişilik haklarına, beden bütünlüğüne yönelik tecavüzden cinayete kadar artarak devam etmektedir. Ne insani bedellere ne akla ne de vicdana sığmayan bu duruma karşı durmak, kadınıyla erkeğiyle toplumun her ferdinin sorumluluğudur.

“KADIN. ŞİDDET YANLISI ERKEKLERİN NEZDİNDE AÇIK HEDEF HALİNE GELMİŞTİR”

2021 yılında bir gecede verilen hukuksuz kararla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmekle esasen toplumsal olarak koruyamadığımız bayan; hem hukukî yerde hem de şiddet yanlısı erkeklerin nezdinde açık maksat haline gelmiştir. Bayanlar sokakta, konutta, iş yerinde, kamusal yahut özel alanda kendilerini inançta hissedemiyorlar. Gece gündüz fark etmeksizin yürüdüğü sokakta her an öldürülme tehlikesi altında hisseden bayanlar artık memnun değiller ve geleceğe inançla bakamıyorlar. 2022 yılı Ekim ayına kadar bayan cinayetlerinde evvelki yıla oranla yüzde 24,4 artış yaşanmış ve 280 bayan cinayete kurban gitmiştir.

Bu gidişe dur demek için; Genel Liderimiz Sayın Meral Akşener’in liderliğinde İYİ Parti’miz iktidara geldiğinde en kısa müddette İstanbul Mukavelesi uygulanır hale gelmiş olacaktır. Türk kadınını en geniş kapsamda koruyan İstanbul Mukavelesi için bizler; ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ diyoruz.

Biz DÜZGÜN Parti olarak iktidarımızda; bayanların eşit olarak varlık gösterebilecekleri, kendilerini tabir edebilecekleri bir sistemde; keyifli, huzurlu ve müreffeh bir Türkiye için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yerelden meseleleri tespit ederek bölgesel ve ulusal sonuçlara ulaşmak ve buradan tüm bayanları ilgilendiren tahlil tekliflerimizi uygulanabilir siyaset haline getirmek hedefiyle bir birinci olan Bayan Çalıştayları yapıyoruz.

“EŞİT, MUTLU, HUZURLU, KORKMAYAN, GELECEĞE GÜVENLE BAKABİLEN KADINLAR İÇİN AZ KALDI”

Kadına dair tüm sıkıntıları yerelden öğrenerek ve tahlillerini üreterek geldiğimiz iktidarımızda artık; şiddet gören, öldürülen, yok sayılan, klasik roller dayatılan bayanlar olmayacak. Eşit, memnun, huzurlu, korkmayan, geleceğe inançla bakabilen bayanlar için az kaldı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu